Pengaruh Suhu Vacuum Drying Terhadap Sifat Fisiko Kimia Antosianin Ubi Jalar Ungu (Ipomoea batatas var. Ayamurasaki) Yang Dienkapsulasi Dengan Maltodekstrin

Authors

  • Arnoldus Alvin Adra Manao Universitas Katolik Widya Karya Malang

DOI:

https://doi.org/10.37832/bistek.v8i1.41

Keywords:

Anthocyanin, Sweet Potato, Temperature, Encapsulation

Abstract

. Indonesia's natural resource potential makes it a fertile country with a wide variety of flora and fauna. One of the most widely produced food crop commodities in Indonesia is sweet potato. Sweet potato (Ipomoea batatas L.) is an important food source and has the potential to be used as feed and industrial raw materials. Extraction is a separation process based on differences in material solubility. The extraction process has the main parts, namely the solvent and the main ingredient. Extraction of anthocyanins from purple sweet potato tissue was carried out by maceration with 96% ethanol. The results of the extraction are then encapsulated using maltodextrin. After that it is dried in a vacuum dryer.

References

AOAC. (1984). Official Methods of Analysis of the Association of official Analytical Chemist: Washington, D.C.

Abdel-Aal and Hucl, P. 1999. A Rapid Method for Quantifying Total Anthocyanins in Blue Aleurone and Purple Pericarp Wheats. Cereal Chemistry. 76 (3) : 350–354.

Bueno, J. M., Purificación S. P., FernandoR. E., Ana M. J., Roseane F., Agustin

Hutabarat, F.R. 2010. Studi Pemanfaatan Ekstrak Kulit UbiJalar (Ipomoea batatas Poir) Sebagai Indikator Pada Titrasi Asam Basa. Skripsi. Departemen Kimia Universitas Sumatera Utara Medan.

Jiao, Y. Jiang, Y. Zhaidan, W. and Yang, Z. 2012. Studies On Antioxidant Capacity Of Anthocyanin Extract From Purple Sweet Potato (Ipomoea batatas L.). African Journal Of Biotechnology. 5 (3). 23-35.

Jusuf, M. Rahayuningsih, St. A. dan Ginting, E. 2008. Ubi jalar ungu.Warta Penelitian dan Pengembangan Pertanian, Bogor. 1; 2-10.

Ningrum, D.S.K. 2010. Studi Penggunaan Pelarut Air Dalam Berbagai Tekanan Atmosfir Dan Lama Ektrasi Terhadap Kadar Antosianin Pada Ubi Jalar Ungu (Impomoe batatas var. Ayamurasaki). Skripsi. Jurusan Teknologi Hasil Pertanian. Universitas Katolik Widya Karya Malang.

PERSAGI. 2009. Tabel Komposisi Pangan Indonesia. Jakarta: Penerbit PT Kompas Gramedia. Jakarta.

Prasetyaningrum, A. 2010. Rancang Bangun Oven Drying Vaccum Dan Aplikasinya Sebagai Alat Pengering Pada Suhu Rendah. Rekayasa Ilmu Pengetahuan dan Teknologi. Fakultas Teknik Undip Semarang.

Ristek. 2007. Tanaman Ubi Jalar. http://www.ristek.co.id. diakses tanggal 23 Maret 2015.

Silitonga, P. dan Sitorus, B. 2014. Enkapsulasi Pigmen Antosianin dari Kulit Terong Ungu. Jurnal Kimia Khatulistiwa. 3 (1); 44-49.

Sirojuddin, A. dan Destiarti, L. 2015. Fotostabilitas Dan Termostabilitas Pigmen Buah Tomat (Solanum Lycopersicum L.). Hasil Enkapsulasi Menggunakan Maltodekstrin. Jurnal Kimia Khatulistiwa. 4 (2); 6-13.

Suda, I., Oki, T., Masuda, M., Kobayashi, M., Nishiba, Y. and Danfuruta, S. (2003). Review: Physiological Functionality Of Purple-Fleshed Seet Potatoes Containing Anthocyanins And Their Utilization In Foods. Japan Agricultural Research Quarterly. 37; 167-173.

Sulistyati, R. 2011. Aktivitas Antioksidan Ekstrak Beberapa Varietas Ubi Jalar Ungu Hasil Pengukusan, Penggorengan dan Penepungan. (skripsi). Universitas Brawijaya Malang. Diakses tanggal 20 Juni 2015.

Sumardika, W. Indrayani, A.W. Jawi, I.M. Suprapta, D.N. 2010. Efek Sitotoksik dan Antiproliferatif Ekstrak Etanol Umbi Ubi Jalar Ungu (Ipomoea batatas L) Terhadap Sel Line Kanker Payudara T47d. Jurnal Penyakit Dalam. 11 (1); 68-71.

Tensiska, Sumanti, D. M. Pratamawati, A. 2010. Stabilitas Pigmen Antosianin Kubis Merah(brassica oleraceae var capitata) Terenkapsulasi Pada Minuman Ringan yang dipasteurisasi. Bionatural-Jurnal Ilmu-ilmu Hayati dan Fisik. 12 (1) ; 32-34.

Widjanarko, S.2008. Efek Pengolahan terhadap Komposisi Kimia & Fisik Ubi Jalar Ungu dan Kuning. http://simonbwidjanarko.wordpress.com . diakses 3 April 2015.

Wu, S. Gu, L. Holdedn, J. Haytowutz, D.B. Gebhardt, S.E. Beecher, G. and Prior,

R. L. 2004. Development of A Database For Total Antioxidant Capacity in

Foods : A Preliminary Study. Journal of Food Composition and Analysis.17 (3); 25-31.

Yusuf, M. Rahayuningsih, St. A. da Pambudi, S. (2003). Pembentukan Varietas Unggul Ubi Jalar Produksi Tinggi yang Memiliki Nilai Gizi dan Komersial Tinggi. Laporan Teknis. Balitkabi.

Published

2021-06-30

How to Cite

Arnoldus Alvin Adra Manao. (2021). Pengaruh Suhu Vacuum Drying Terhadap Sifat Fisiko Kimia Antosianin Ubi Jalar Ungu (Ipomoea batatas var. Ayamurasaki) Yang Dienkapsulasi Dengan Maltodekstrin. Jurnal BisTek PERTANIAN Agribisnis Dan Teknologi Hasil Pertanian, 8(1), 1–14. https://doi.org/10.37832/bistek.v8i1.41

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.